Slagroomsoesjes (Profiteroles) low FODMAP

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP-vrij! Slagroomsoesjes net als die van bij de bakker. De xanthaangom in dit recept zorgt ervoor dat het soesjesdeeg niet uit elkaar valt of kruimelig wordt. Het vervangt in principe de gluten die in gewone tarwebloem zouden zitten. Xanthaangom vind je in de meeste bio- en natuurvoedingswinkels.

Dit recept werkt waarschijnlijk met elke soort bloem, zolang je xanthaangom gebruikt. Ik vind persoonlijk wel dat de rijstbloem een zachte zoete smaak toevoegt die de soesjes extra lekker maakt! Je kan dus wat spelen met de soorten bloem en verhoudingen ervan, naar jouw smaak en keuze. Enkel haverbloem of notenmeel zou ik niet gebruiken, omdat dit mij te brokkelig/zwaar lijkt om nog lekker te zijn.

Als je geen spuitzak hebt, kun je een plastic diepvrieszakje (of ander proper plastic zakje) gebruiken door in één van de onderste hoekjes een gaatje te knippen. Voilà, een zelfgemaakte spuitzak. Je kunt ook een stuk bakpapier oprollen in een trechtervorm, er vulling in steken en dan de brede kant van de trechter omplooien, zodat je ‘spuitzak’ vanboven gesloten is. Met zo’n geïmproviseerde spuitzak moet je, om de soesjes op te vullen, wel eerst een gaatje in de onderkant snijden (of ze gewoon in de helft snijden), anders krijg je de opening van de spuitzak niet in het soesje.

Voor wat variatie kun je wat chocoladesaus over de soesjes gieten. Deze kun je maken door wat gesmolten zwarte chocolade (die geen melk bevat) en wat overschot van slagroom bij elkaar te roeren. Maak een torentje van soesjes en giet de chocoladesaus erover. Voor een fruitigere toets kun je bij het vullen de soesjes volledig in de helft snijden en er bij de slagroom wat stukjes aardbei in steken. Lekker!

Ingrediënten

  • 1 cup water (250 ml)
  • ½ cup kokosolie of ongezouten boter (125 ml)
  • 2/3 cup bruine rijstbloem (107 g)
  • 1/3 cup glutenvrije bloem op basis van maïs (bv. Schär Mix C) of maïsmeel (68 g) (Update 16/08/2019: Schär heeft het recept van hun Mix C veranderd en dat is helaas niet meer low FODMAP. Gewoon maïsmeel is wel nog altijd een goed alternatief.)
  • ¾ theelepel xanthaangom
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Snufje zout
  • 4 grote eieren (op kamertemperatuur)
  • 1 pakje plantaardige of lactosevrije slagroom
  • 2 eetlepels ahornsiroop (of beetje poedersuiker)

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  2. Meng alle droge ingrediënten in een kom bij elkaar.
  3. Doe het water en de kokosolie/boter in een pannetje en breng aan de kook.
  4. Voeg de droge ingrediënten toe aan het water-oliemengsel en roer met een houten lepel tot alles een homogeen mengsel zonder stukjes is en als een deegbal aan elkaar vastplakt.
  5. Haal het deeg uit het pannetje en doe het in een kom. Klop het deeg een minuut of twee met een handmixer om af te koelen. Het zal in kleine stukjes uiteenvallen, maar dit kan geen kwaad.
  6. Klop één voor één (niet allemaal tegelijk) de eieren door het deeg met de handmixer en meng goed na elk ei. Nadat het laatste ei door het deeg gemengd is, zou het deeg weer mooi aan elkaar vast moeten hangen.
  7. Doe het deeg in een spuitzak en spuit bolletjes van ongeveer 3 à 4 cm doorsnede op de bakplaten. Voorzie genoeg ruimte tussen de deeghoopjes, want ze zetten uit tijdens het bakken.
  8. Bak de soesjes 30 minuten in de oven. Haal ze daarna uit de oven en leg ze op een rooster om af te koelen, met wat plaats tussen alle soesjes.
  9. Klop de slagroom op met de ahornsiroop of suiker. Doe de slagroom in een spuitzak. Neem een soesje en steek de punt van de spuitzak door de onderkant. Knijp in de zak tot het soesje volledig gevuld is met slagroom en haal er dan de punt weer uit. Vul op deze manier alle andere soesjes.
  10. Klaar!
Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on pinterest
Deel op Pinterest
Eva

Eva

Toen ik 19 was kreeg ik, na vele jaren van vruchteloze doktersbezoeken, de diagnose van PDS. Nu wil ik graag andere mensen met hetzelfde probleem helpen om weer zo pijnloos en klachtenvrij mogelijk door het leven te gaan dankzij het FODMAP-dieet.

2 gedachtes op “Slagroomsoesjes (Profiteroles) low FODMAP”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Privacy Policy

Pin It on Pinterest

Scroll naar top