Eclairs (low FODMAP)

De oerklassieker onder de gebakjes, eclairs, nu low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij! Dit typische langwerpige gebakje, gevuld met banketbakkersroom en bestreken met chocoladeglazuur, kun je ook lekker thuis maken. Geen zorgen over een lastige buik achteraf, gewoon volledige gemoedsrust!

Hou er bij dit recept rekening mee dat de vulling van de eclairs eerst moet opstijven in de frigo. Als de eclairs volledig gevuld en geglazuurd zijn, is het best om ze ook nog even in de frigo te steken. Maak ze dus best een dag op voorhand.

De hoeveelheden in dit recept zijn meteen voor twee (!) bakblikken met eclairtjes, omdat ze hier in huis heel graag gegeten worden en altijd direct op zijn. Als je geen mee-eters hebt (ik bedoel mensen die mee eten, niet puistjes, al wens ik jullie allemaal een gezonde en stralende huid toe), kun je alle ingrediënten halveren. Je kunt ook enkel de ingrediënten voor de vulling en het glazuur halveren en de overschot van het "koekjes"-deeg gebruiken om soesjes mee te maken. Soesjes en eclairs worden namelijk met dezelfde soort deeg gemaakt!

Het spreekt vanzelf (of niet, want ze zijn echt heel lekker) dat je in je eentje best geen twee plateaus vol eclairs in één keer opeet. Zelfs voor mensen met een gezonde buik is dat geen supergoed idee. Neem er één of twee per keer, dan hou je je buik blij!

De vulling is best delicaat om te maken, want hij begint rap te schiften of stijft onvoldoende op als je de instructies niet volledig opvolgt. Merk je dat de vulling na 5 à 10 minuten nog altijd niet wil indikken (let wel, in de frigo zal het mengsel ook nog wat opstijven), dan kun je je mengsel redden door er wat maïszetmeel door te roeren met een garde.

De verhoudingen voor het glazuur zijn vrij losjes, omdat alles afhangt van hoe donker of bitter je chocolade is. Proef tussendoor eens van het glazuur in de pan. De chocoladesmaak mag de smaak van de eclair-vulling niet (hard) overstemmen. Als het glazuur te overweldigend smaakt, kun je er wat room of ahornsiroop/suiker bij doen en als het wat te slapjes is, kun je er wat extra chocolade aan toevoegen.

Ingrediënten voor low FODMAP eclairs

Voor de koekjes

 • 1 cup water (250 ml)
 • ½ cup kokosolie of ongezouten boter (125 ml)
 • 2/3 cup bruine rijstbloem (107 g)
 • 1/3 cup glutenvrije bloem op basis van maïs (bv. Schär Mix C) of maïsbloem (68 g)
 • ¾ theelepel xanthaangom
 • 1 theelepel bakpoeder
 • Snufje zout
 • 4 grote eieren (op kamertemperatuur)

Voor de vulling

 • 1 en 1/2 cup plantaardige slagroom of lactosevrije volle room (375 ml)
 • 1/2 cup amandelmelk of lactosevrije melk (125 ml)
 • 6 eierdooiers
 • 6 eetlepels ahornsiroop (of suiker)
 • Merg van 2 vanillebonen of 2 tl vanille-extract

Voor het glazuur

 • 80 g pure chocolade
 • 200 à 250 ml plantaardige slagroom of lactosevrije room
 • 2 eetlepels ahornsiroop (of suiker)

Werkwijze

Voor de koekjes

 1. Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
 2. Meng alle droge ingrediënten in een kom bij elkaar.
 3. Doe het water en de kokosolie/boter in een pannetje en breng aan de kook.
 4. Voeg de droge ingrediënten toe aan het water-oliemengsel en roer met een houten lepel tot alles een homogeen mengsel zonder stukjes is en als een deegbal aan elkaar vastplakt.
 5. Haal het deeg uit het pannetje en doe het in een kom. Klop het deeg een minuut of twee met een handmixer om af te koelen. Het zal in kleine stukjes uiteenvallen, maar dit kan geen kwaad.
 6. Klop één voor één (niet allemaal tegelijk) de eieren door het deeg met de handmixer en meng goed na elk ei. Nadat het laatste ei door het deeg gemengd is, zou het deeg weer mooi aan elkaar vast moeten hangen.
 7. Doe het deeg in een spuitzak en spuit langwerpige worstjes deeg op de bakplaten. Het deeg wordt dubbel tot driedubbel zo groot in de oven, dus voorzie voldoende ruimte tussen alle deegworstjes.
 8. Bak de eclair-koekjes 30 minuten in de oven. Haal ze daarna uit de oven en leg ze op een rooster om af te koelen, met wat ruimte tussen alle koekjes.

Voor de vulling

 1. Verwarm in een sauspannetje de room, melk en vanille tot het begint te sudderen. Haal het pannetje van het vuur.
 2. Meng de eierdooiers en ahornsiroop (of suiker) in een kom door elkaar. Voeg langzaam en onder voortdurend roeren het roommengsel bij de eierdooiers.
 3. Doe alles opnieuw in het pannetje en laat het mengsel op een laag vuur indikken, terwijl je continu blijft roeren.
 4. Laat de vulling minstens een uur opstijven in de frigo. Doe hem dan in een spuitzak en vul er de eclairtjes mee. Als je geen spuitzak hebt, kun je de koekjes gewoon horizontaal doormidden snijden en opvullen.

Voor het glazuur

 1. Smelt de chocolade. Meng er de (slag)room en ahornsiroop door.
  Zorg dat de room al op kamertemperatuur is, anders stolt je chocolade door de koude room en begint je mengsel te schiften.
 2. Bestrijk de eclairs met het glazuur en laat ze minstens een uur rusten in de frigo.
 3. Klaar! (eindelijk zeg, oef)

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on pinterest
Deel op Pinterest
Eva

Eva

Toen ik 19 was kreeg ik, na vele jaren van vruchteloze doktersbezoeken, de diagnose van PDS. Nu wil ik graag andere mensen met hetzelfde probleem helpen om weer zo pijnloos en klachtenvrij mogelijk door het leven te gaan dankzij het FODMAP-dieet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Privacy Policy

Pin It on Pinterest

Scroll naar top