Als je PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) hebt en het FODMAP-dieet volgt, zijn uien volledig uit den boze. Toch zeker in de eliminatiefase… Dat wil niet zeggen dat je helemaal niet meer kunt genieten van de diepe, rijke smaak van uien! Deze low FODMAP uienolie is een waardig alternatief om te gebruiken in warme en koude gerechten.
In dit artikel staat hoe je zelf deze olie kunt maken en hoe je die kunt gebruiken en bewaren. Bovendien geef ik meer uitleg over waarom uien buikklachten veroorzaken bij mensen met gevoelige darmen en hoe het komt dat, als je uien niet verteert, je wél uienolie kunt verdragen.
Recept voor low FODMAP uienolie
Ingrediënten voor low FODMAP uienolie
- 1 middelgrote ui
- 1/2 cup (120 ml) plantaardige olie (ik gebruik olijfolie)
Werkwijze
- Snijd de ui in grove stukken. Als er veel sap uit de ui loopt, dep de stukken dan af met een propere handdoek of een keukenpapiertje.
- Doe de olie samen met de ui in een klein sauspannetje of kookpotje. Zet het fornuis even op een middelhoog vuur tot de olie heet is, maar niet 'broebelt'. Draai dan het fornuis op een laag pitje.
- Laat de ui minstens 50 minuten trekken in de warme olie.
- Haal de stukken ui uit de olie en giet de olie door een fijne zeef. Zorg dat er geen stukjes ui achterblijven. Als je wilt, kun je de olie nog eens door een kaasdoek laten gaan, zodat hij supergoed gefilterd is.
- Bewaar de olie in een propere, afgesloten glazen pot of fles. Bewaar niet langer dan drie dagen in de frigo.
Hoe kun je de uienolie gebruiken?
Deze zelfgemaakte, met uien geïnfuseerde olie is een uitstekend alternatief voor wie geen uien kan eten. Als je bijvoorbeeld Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) hebt, is er veel kans dat je geen uien kunt verteren. Met deze olie kun je blijven genieten van de rijke smaak van uien!
De olie past uitstekend bij wokgerechten, stoofpotjes, of gewoonweg alle gerechten die wat uiensmaak kunnen gebruiken. Bak de ingrediënten van het gerecht in de olie, of voeg achteraf een scheutje toe voor een sterkere smaak. Ook aan slaatjes geeft de aromatische olie een lekkere finishing touch.
Naast uienolie zijn er nog een heleboel andere alternatieven om de smaak van ui te imiteren in een gerecht, zoals bieslook, groene toppen van lente-ui, …
Hoe lang kun je de olie bewaren?
Je kunt deze olie 3 dagen bewaren in de frigo, in een afgesloten pot of fles.
Waarom zorgt ui voor buikklachten in mensen met PDS?
Ui is niet veilig voor mensen met Prikkelbare Darm Syndroom, of mensen die het FODMAP-dieet volgen.
Uien bevatten namelijk erg veel fructanen. Fructanen zijn een soort koolhydraten (suikers) die bij mensen met gevoelige darmen niet goed verteerd worden.
Deze fructanen worden niet goed opgenomen in de dunne darm, waardoor ze onverteerd in de dikke darm terechtkomen. Daar worden ze gefermenteerd door darmbacteriën. Bij dit proces komen gassen vrij, die de darmen doen uitzetten. Hierdoor krijg je last van een opgeblazen buik, buikpijn of winderigheid. Bovendien trekken de fructanen vocht aan in de darmen, wat diarree kan veroorzaken.
Waarom kan ik wel uienolie verteren, als ik geen uien kan eten?
In uien zitten (zoals hierboven vermeld) heel veel fructanen. Fructanen zijn, net als andere FODMAPs, oplosbaar in water. Als je ui in je eten doet, lekken de fructanen in het omringende vocht dat in je maaltijd zit. Wanneer je de ui achteraf terug uit je eten haalt, zijn de fructanen al in de rest van de maaltijd gelekt en is het kwaad dus al geschied. De maaltijd zal toch buikklachten geven, ook al heb je de ui eruit gehaald.
Fructanen zijn echter NIET oplosbaar in olie, hoera! Dat wil zeggen dat je uien in olie kunt leggen, zodat de smaak in de olie trekt, en dat je deze gearomatiseerde olie met een gerust hart kunt consumeren. Zorg wel dat er geen stukjes ui in de olie achterblijven, anders krijg je alsnog buikklachten.
5 gedachtes op “Hoe maak je low FODMAP uienolie?”
Gemakkelijk klaar te maken, joepie!
Wat jammer dat je de olie maar 3 dagen kunt bewaren. Goed plannen dus in welk gerecht je de uienolie snel zult opgebruiken.
Inderdaad… Gelukkig past het bij zowat alles! 😉
O en zou je ook geen olie kunnen maken geïnfuseerd met uien én knoflook?
Ja hoor, dat is perfect mogelijk! 🙂 Je kunt dan bij de stukjes ui gewoon wat stukjes knoflook in de olie leggen. Ik heb niet in al mijn recepten uien- én knoflooksmaak nodig, dus steek ik de twee smaken niet samen in een flesje. Mijn knoflookolie koop ik meestal uit de winkel, omdat hij dan langer bewaart. Uienolie heb ik nog niet zien staan in de supermarkt, dus maak ik die zelf.
Dit ga ik zeker proberen! Het gekke is: rauwe ui verdraag ik redelijk goed, maar na het eten van gekookte of gefruite ui raak ik helemaal opgeblazen (au!!). Uienpoeder heb ik nog niet geprobeerd, maar bouillon laat ik voorlopig even staan.