Vanille semifreddo ijsjes (low FODMAP, lactosevrij)

Voor deze lekkere ijsjes heb je geen ijsmachine nodig. Verkoeling zonder gedoe en zonder buikpijn!

Met het hete weer is het moment van de koude desserts aangebroken! Helaas heb ik geen ijsmachine in huis, dus ging ik op zoek naar andere manieren om lekkere dessertjes onder de 0°C tevoorschijn te toveren. Ik zocht inspiratie in de Italiaanse keuken (want zij zijn ijsdessert-specialisten) en kwam terecht bij semifreddo, een soort ijs die gemaakt wordt zonder ijsmachine.

Semifreddo wordt vaak gemaakt in één grote vorm en dan in plakken gesneden, zoals een ijstaart. Ik vond het leuker om direct kleinere porties klaar bij de hand te hebben, zonder extra snijwerk, dus heb ik mini-semifreddo's (semifreddi/semifreddini?) gemaakt. Hiervoor gebruikte ik silicone muffinvormpjes, maar je kunt hiervoor gerust andere soorten vormpjes gebruiken (bv. yoghurtpotjes, kleine kommetjes, enz.).

Als je niet-silicone vormpjes gebruikt, vet dan de binnenkant in en bekleed ze vervolgens met plastic folie of iets dergelijks. Zo krijg je de ijsjes makkelijk uit de vorm.

Ingrediënten voor low FODMAP vanille semifreddo ijsjes

  • 250 ml lactosevrije of plantaardige slagroom
  • 3 eieren
  • 4 el ahornsiroop (of suiker)
  • 1 tl vanille-essence of 1 vanillestokje

Werkwijze

  1. Splits de eieren. Doe de eierdooiers in een hittebestendige kom en verwarm ze langzaam au bain marie, terwijl je er 3 el ahornsiroop en de vanille met een garde doorroert.
  2. Als de eierdooiers een bleke, crème-achtige vloeistof zijn geworden, haal ze dan van het vuur en stop het kookproces door de kom in een ijsbad (ijsblokjes of een vriesblok in water) te zetten.
  3. Klop de slagroom op en roer hem bij het eierdooiermengsel.
  4. Klop de eiwitten stijf met 1 el ahornsiroop en meng ze bij het dooier-slagroommengsel. Roer niet meer dan nodig, of het mengsel verliest zijn luchtigheid.
  5. Schep het mengsel in silicone muffinvormpjes (of andere vormpjes) en zet voor minstens 4 uur in de diepvries.
  6. Laat elk ijsje even (2 à 5 minuten) ontdooien. Serveer puur, met vers fruit (framboos, passievrucht, aardbei, …) of met wat gesmolten pure chocolade.
  7. Laat het smaken!

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on pinterest
Deel op Pinterest
Eva

Eva

Toen ik 19 was kreeg ik, na vele jaren van vruchteloze doktersbezoeken, de diagnose van PDS. Nu wil ik graag andere mensen met hetzelfde probleem helpen om weer zo pijnloos en klachtenvrij mogelijk door het leven te gaan dankzij het FODMAP-dieet.

5 gedachtes op “Vanille semifreddo ijsjes (low FODMAP, lactosevrij)”

  1. In dit ijs wordt rauw ei gebruikt (opgeklopt eiwit) Hele slechte ervaring mee helaas. Is er ook een andere manier om dit ijs te maken?

    1. Hallo Gre,

      Wat vervelend dat je een slechte ervaring hebt gehad met rauwe eieren.

      Ik heb zelf nog geen recept zonder eieren, maar je kan altijd eens proberen om de eieren weg te laten en enkel de room te gebruiken. In dat geval zou ik de room extra hard opkloppen en ook iets minder lang laten invriezen, zodat het ijs niet al te massief wordt.

      Laat het me gerust weten wanneer je een alternatief gevonden hebt.

      Groetjes,

      Eva

  2. Eliane De Troch

    Eva,

    Ik ben blij dat ik jouw website heb gevonden. Sinds ik het fodmap dieet volg, zijn de klachten in de darmen practisch helemaal verdwenen.
    Maar ik ben ook 7 kg vermagerd. De dokter zegt dat ik dit dieet via een diëtiste moet volgen die mij moet “helpen” om steeds opnieuw voedingswaren te herintroduceren. Maar ik probeer dit zelf. Vind jij ook dat dit via een diëtiste moet? Ik blijf nu wel al een hele poos staan op hetzelfde gewicht. Ik eet totaal geen brood noch ontbijtkoeken meer, enkel cracottes van rijst en kastagnemeel (gluten en lactosevrij) en ben daardoor het meeste vermagerd, denk ik. Dank voor een antwoordje.

    1. Hey Eliane,

      Wat goed dat je zo goed als vrij bent van je buikklachten! Maar inderdaad wel vervelend dat je zoveel vermagerd bent. Dat je gewicht al een tijdje stabiel blijft, is op zich geruststellend.

      Als je dokter aanraadt om een diëtiste te raadplegen, denk ik dat het geen slecht idee is om dit eens te proberen. Het is mogelijk om op eigen houtje voedingswaren te herintroduceren, maar de begeleiding van een professional kan het een pak makkelijker maken. Ik zou wel iemand zoeken die ervaring heeft met het FODMAP-dieet.

      Groetjes,
      Eva
      Fodmappie

      P.S. Kastanjemeel is volgens het onderzoek van de Monash universiteit niet FODMAP-veilig. Als je er geen last van hebt, kun je dit wel gerust blijven eten natuurlijk!

  3. beste Eline,
    Je hoef niet naar een dietiste zo horen doe je het goed Ik ben wel geweest en het enige dat er uit kwam is dat spelt meel beter is voor mijn darm geen gerommel meer. Succes verder.
    Groet Jane

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Privacy Policy

Pin It on Pinterest

Scroll naar top