Pastasalade (low FODMAP)

Deze lekkere pastasalade is ideaal als lunch, maar ook handig als het buiten warm is en je geen zin hebt in een warme maaltijd.

Dit recept was oorspronkelijk van mijn mama, maar ik heb er enkele aanpassingen aan gemaakt. Zij gebruikte gekookte ham in plaats van kip en tomaat in plaats van paprika. Door omstandigheden is het recept bij mij zijn eigen leven gaan leiden, maar ik vind het zo minstens even lekker! Dit is één van mijn favoriete zomergerechtjes!

De meeste glutenvrije pasta's zijn niet erg geschikt voor koude bereidingen: na het koken en afkoelen worden ze taai en hard. Niet bepaald smakelijk dus… Als je echter glutenvrije pasta op basis van rijst gebruikt (dus niet maïs e.d.), blijft de pasta langer zacht en lekker van textuur.

Mayonaise is veilig voor je buik in een portie van 2 eetlepels per keer. De grote hoeveelheid vet erin kan, als je méér eet, voor buikklachten zorgen. Weet je van jezelf dat je mayonaise goed verdraagt, dan kun je iets meer toevoegen aan dit recept, als je wil.

Zorg ten slotte dat je augurken gebruikt waarvan geen FODMAPs aan het azijnsap zijn toegevoegd.

Ingrediënten voor low FODMAP pastasalade (3 porties)

 • 400 g glutenvrije pasta uit rijst (vermijd maïspasta)
 • 1 groot stuk kipfilet
 • 2 hardgekookte eitjes
 • 1 grote rode paprika
 • 3 middelgrote augurken (check ingrediënten op FODMAPs in het sap)
 • 6 grote eetlepels mayonaise (8 als je buik hier minder gevoelig aan is, of als je de salade in 4 porties opeet)
 • Peper en zout

Werkwijze

 1. Breng een pannetje met goed gezouten water aan de kook. Als het water kookt, leg dan de kipfilet in het water en zet een deksel op het pannetje. Zet het vuur laag en laat de kip zo in 6 à 8 minuten gaar worden.
 2. Kook intussen de pasta volgens de instructies op de verpakking.
 3. Snijd de paprika, de augurken en de eieren in hele kleine blokjes, iets kleiner dan een halve centimeter.
 4. Trek de gekookte kipfilet in draadjes en kruid bij met wat peper.
 5. Als de warme ingrediënten voldoende afgekoeld zijn, meng dan de kip, paprika, augurken, eieren en mayonaise bij de pasta. Kruid eventueel bij met wat peper en zout.
 6. Smakelijk!

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on pinterest
Deel op Pinterest
Eva

Eva

Toen ik 19 was kreeg ik, na vele jaren van vruchteloze doktersbezoeken, de diagnose van PDS. Nu wil ik graag andere mensen met hetzelfde probleem helpen om weer zo pijnloos en klachtenvrij mogelijk door het leven te gaan dankzij het FODMAP-dieet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Privacy Policy

Pin It on Pinterest

Scroll naar top