Krokante churros uit de oven (low FODMAP, glutenvrij, vegan)

Deze churros zijn low FODMAP en licht verteerbaar. Krokant vanbuiten en zacht vanbinnen, met een traditionele topping van kaneelsuiker.

Churros zijn, voor wie ze niet kent, langwerpige gefrituurde deegslierten die als dessert gegeten worden. Net als oliebollen worden ze meestal in een puntzak geserveerd op de kermis of bij andere volkse feestgelegenheden in open lucht. Deze van oorsprong Spaanse lekkernij is in de originele vorm helaas verre van licht verteerbaar, laat staan FODMAP-veilig.

Met dit recept maak je churros die volledig FODMAP-proof zijn. Bovendien zijn ze in de oven gebakken in plaats van in frituurvet, waardoor ze lichter verteerbaar en gezonder zijn. Mensen met gevoelige darmen kunnen namelijk van grote hoeveelheden vet (zoals in gefrituurde voedingswaren) ook buikklachten krijgen. En deze churros zijn te lekker om je te willen beperken tot een mini-portie!

Ze zijn krokant aan de buitenkant en zacht vanbinnen, zoals het hoort. Het lekkerst zijn ze recht uit de oven, als ze nog warm zijn.

Gebruik voor dit recept een spuitzak met een groot (stervormig) mondje, anders geraakt het deeg niet door de opening. Als je geen spuitzak hebt, kun je een blad bakpapier of folie tot een trechter draaien, of een klein hoekje afknippen van een plastic zakje. Werkt bijna net zo goed.

Ingrediënten

 • 2 dl water
 • 3 el kokosolie of (vegan) boter
 • 1 snufje zout
 • 1 el ahornsiroop (of suiker)
 • 1/2 tl xanthaangom (optioneel, maar aan te raden)
 • 140 g volkoren rijstmeel of glutenvrije bloem
 • 2 tl suiker
 • 1/3 tl kaneel
 • Keukenmateriaal: spuitzak

Werkwijze

 1. Doe het water, de kokosolie, het zout en de ahornsiroop (of suiker) in een pannetje. Breng het mengsel langzaam aan de kook, zodat alle ingrediënten samensmelten.
 2. Zet het vuur af en meng de bloem en de xanthaangom erbij, zodat je deeg krijgt.
 3. Laat het deeg 10 minuten afkoelen. Doe het vervolgens in een spuitzak. Spuit slierten van 10 à 15 cm op een bakplaat die bekleed is met een bakvel of bakpapier.
 4. Bak 20 à 30 minuten in een op 190°C voorverwarmde oven. Draai de churros halverwege om, zodat de boven- en onderkant gelijk zijn van kleur. De churros moeten een mooie gouden kleur hebben.
 5. Meng de suiker en de kaneel samen en strooi ze over de warme churros wanneer je ze serveert.
 6. Smakelijk!

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on pinterest
Deel op Pinterest
Eva

Eva

Toen ik 19 was kreeg ik, na vele jaren van vruchteloze doktersbezoeken, de diagnose van PDS. Nu wil ik graag andere mensen met hetzelfde probleem helpen om weer zo pijnloos en klachtenvrij mogelijk door het leven te gaan dankzij het FODMAP-dieet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Privacy Policy

Pin It on Pinterest

Scroll naar top