Oufti’s (banaan-ijspralines) low FODMAP

Heb je ‘s avonds vaak zin in een ijsje, dan zijn deze ijspralines waarschijnlijk iets voor jou. Ik noem ze zelf “Oufti’s”, naar de snacks die vroeger altijd in mijn lokale cinema verkocht werden. 😊 Bovendien zijn deze ijspralines een pak gezonder dan het origineel.

Gebruik FODMAP-veilige chocolade en pindakaas. Ik gebruik meestal Vivani chocolade van 92% (uit de biowinkel), maar je kunt hiervoor elk soort FODMAP-proof chocolade gebruiken. In de Lidl heb ik ook wel eens veilige chocolade gevonden; op de verpakking stond ‘puur’, maar eigenlijk was het toch bruine chocolade. In de meeste biowinkels verkopen ze ook wel melkchocolade die gemaakt is met bv. rijstmelk, dus er zijn wel opties genoeg voor FODMAP-veilige chocolade.

Wat pindakaas betreft, gebruik ik er altijd die voor 100% gemaakt is uit gemalen pinda’s (ook uit de biowinkel). Vind je geen zuivere pindakaas, dan heeft bv. Calvé er die FODMAP-safe is (de klassieke).

Ingrediënten

 • 1 banaan, in schijfjes
 • 65g pure chocolade
 • ¼ cup pindakaas
 • 1 eetlepel kokosolie

Verder heb je nodig:

Mini-muffinvormpjes van ongeveer 3 cm doorsnede (iets groter dan een schijfje banaan), of kleine muffin-papiertjes, of een ijsblokjesvorm met vakjes die groot genoeg zijn.

Werkwijze

 1. Breek de chocolade in stukjes en smelt hem au bain-marie of in de microgolf.
 2. Verwarm de pindakaas samen met de kokosolie en meng tot een glad geheel.
 3. Giet een theelepel chocolade op de bodem van elk vormpje. Leg een schijfje banaan op elk bodempje chocolade. Bedek de banaan vervolgens met het pindakaasmengsel. Werk af met nog wat chocolade.
 4. Steek in de diepvries voor ongeveer 4 uur en haal dan de ijspralines uit de vormpjes.
 5. Laat één tot drie minuutjes licht ontdooien voor je de ijspralines opeet.
 6. Smakelijk!
Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on pinterest
Deel op Pinterest
Eva

Eva

Toen ik 19 was kreeg ik, na vele jaren van vruchteloze doktersbezoeken, de diagnose van PDS. Nu wil ik graag andere mensen met hetzelfde probleem helpen om weer zo pijnloos en klachtenvrij mogelijk door het leven te gaan dankzij het FODMAP-dieet.

6 gedachtes op “Oufti’s (banaan-ijspralines) low FODMAP”

 1. Super super lekker tussendoortje (of dessert). In het begin was het even wennen aan de zeer pure chocolade, maar ik begin ze steeds lekkerder te vinden! 😊

  1. Met een minder pure chocolade gaat het natuurlijk ook, maar dan zit er natuurlijk wel meer suiker in… Ik denk dat het inderdaad wennen is. In het begin vond ik donkere chocolade ook heel intens, maar nu vind ik dat alle andere chocolade maar flauw/flut smaakt en heb ik die smaakbom nodig!

  1. Hey Rolinda,

   Ja, je kunt de pindakaasvulling gewoon weglaten. Zelf heb ik ze zo al gegeten en ik vond ze ook niet slecht!

   Ik weet niet of andere noten een probleem voor je zijn, maar je zou de pindakaas kunnen vervangen door amandelpasta.
   1 el (of minder) amandelpasta is low FODMAP, dus veilig als je niet te veel oufti’s ineens eet.

   Groetjes,

   Eva van Fodmappie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Privacy Policy

Pin It on Pinterest

Scroll naar top