Mechanisme achter Prikkelbare Darm Syndroom ontdekt

Goed nieuws voor iedereen die lijdt aan Prikkelbare Darm Syndroom! Onderzoekers aan de KU Leuven hebben ontdekt hoe het komt dat sommige mensen “onverklaarbare” buikklachten krijgen na het eten.

Het zou gaan om een zeer lokale immuunrespons in de darmwand. Bepaalde voedingsmiddelen zouden bij personen met Prikkelbare Darm Syndroom zorgen voor een activering van de mestcellen (haha, zeer toepasselijke naam) die histamine vrijgeven en zo de immuunreactie, en bijgevolg de klachten, veroorzaken.

Met andere woorden, het immuunsysteem van PDS-patiënten is overgevoelig aan bepaalde soorten voedsel. Deze overgevoeligheid kan bijvoorbeeld veroorzaakt zijn door een maag-darminfectie (voedselvergiftiging, buikgriep, …) in het verleden.

Een eerdere studie liet al zien dat PDS-symptomen in veel gevallen verlicht werden door het nemen van antihistaminica, middelen die dienen voor het onderdrukken van allergische reacties.

Alles samen is deze studie erg goed nieuws voor alle PDS-patiënten! Het toont aan dat onze klachten niet in ons hoofd zitten, zoals velen onder ons helaas al vaak hebben moeten horen. Bovendien opent het de deur naar verder onderzoek en betere behandelingen! Wie weet is het FODMAP-dieet dan niet meer nodig en kunnen we allemaal gewoon weer eten wat we willen… 😉

Het onderzoek vind je hier:
https://www.nature.com/articles/s41586-020-03118-2

In dit artikel staat alles nog eens duidelijk uitgelegd:
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/01/12/onderzoekers-ku-leuven-ontdekken-mechanisme-dat-prikkelbaredarms/

Wat vind jij van dit nieuws? Denk je dat het FODMAP-dieet binnenkort overbodig wordt? Deel je gedachten hieronder in de comments!

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on pinterest
Deel op Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Privacy Policy

Pin It on Pinterest

Scroll naar top