De plaats van alcohol binnen het FODMAP-dieet is niet onproblematisch. Alcohol heeft een direct effect op de darmen. Als je het echter slim aanpakt, kun je af en toe nog genieten van een glaasje met vrienden. Hoe pak je een avondje met alcoholconsumptie het beste aan?
Waarom is alcohol problematisch voor mensen met gevoelige darmen?
Alcohol irriteert en prikkelt de darmen. Het beïnvloedt de beweeglijkheid van de darmen (als je darmen bijvoorbeeld sneller bewegen, zul je sneller naar het toilet moeten). Bovendien heeft alcohol een invloed op de doorlaatbaarheid van de darmen, alsook de absorptie in de darmen.
Mensen die al prikkelbare darmen (PDS) hebben, zullen sneller last hebben van kleine veranderingen in hun verteringsstelsel. Hierdoor hebben ze dus ook vlugger last van alcohol.
Tips om klachten te vermijden
- Vermijd alcohol tijdens de eliminatiefase van het FODMAP-dieet.
- Drink niet op een lege maag, eet minstens een kleine snack.
- Drink (liefst plat en niet te koud) water tussendoor.
- Drink niet meer dan twee glazen, of drink vier halve porties om langer genot te hebben.
- Drink geen mysterieuze cocktails waar je de ingrediënten niet van kent.
- Kies voor drankjes die geen FODMAPs bevatten.
- Luister naar je lichaam: als je na één drankje last van je buik krijgt, neem dan geen tweede. Je lichaam geeft je een teken dat het de alcohol niet kan verdragen, dus respecteer de grenzen van jouw eigen lichaam.
Welke alcoholische dranken zijn low FODMAP?
Rode en witte wijn (geen dessertwijn), sprankelende wijnen, gin, whiskey, wodka en bier zijn FODMAP-veilig. Als je niet enkel aan FODMAPs, maar ook aan gluten gevoelig bent, kan bier wel voor klachten zorgen. Dranken met 'bubbeltjes' kunnen de darmen ook extra prikkelen. Test dus je persoonlijke tolerantieniveau voor elke drank.
Wat is jouw ervaring met alcohol? Verdraag jij één of twee drankjes, of kun je er helemaal niet tegen? Welke dranken bezorgen jou geen, of net veel klachten? Deel het hieronder in de comments!
2 gedachtes op “Alcohol binnen het FODMAP-dieet”
ik heb een tarwe allergie. Pils kan wel bevat gerst.
en sulfiet is een grote boosdoener het zou zo fijn zijn als er op wijnflessen betere aanduiding kwam over het percentage sulfiet wat de wijn bevat.
Jenever gaat redelijk.
Bedankt Marijn voor het delen van jouw ervaring!